Back to Front Page

04.08.2013 Lopun aikoja

Tänään minulla on 90 päivää aikaa päästä 89,9 kiloon. En ole koskaan laihtunut niin paljon kolmessa kuukaudessa. Tähän asti tieni on ollut yhdistelmä hajanaisia konsteja pieninä pätkinä. Asioita pitää tehdä suuremmissa määrin oikein, jos aion onnistua. Tätä varten olen viime päivinä katsellut taaksepäin ja tutustunut uusiin nikseihin, joilla voi saada aikaan tuloksia.

Huomasin eilen, että tehokkaimpia tuloksia olen saanut aikaan kahden viikon jaksoilla. Minulla on jäljellä 12 viikkoa, joten voisin pyrkiä tekemään asioita täysillä kahden viikon jaksoissa. Väliviikoilla saisi sitten pitää vähän enemmän lepopäiviä ja syödä kaksi palaa suklaata. Tällaista runkoa ainakin lähden rakentamaan. Enkä minä mitään suklaata tarvitse. Ensimmäinen huiliviikko ainakin näillä näkymin päättyy Helsinki City Triathloniin eli huilia tosiaan.

Kikka 1: Kylmäaltistus

Tähän asti laihdutusviisastelijat ovat käsitelleet ihmiskehoa termodynamiikan kannalta suljettuna systeeminä eli sisään menevät kalorit tulevat ulos vain työnä. Todellisuudessa kylmä kuluttaa energiaa, kun kehon pitää lämmittää itseään. Tutkimusten mukaan tätä tehostaa toinen mekanismi: ruskea rasva. Olen jo muutaman viikon käynyt lähinnä kylmissä suihkuissa. Tim Ferriss kertoo, että tehokkainta on kylmentää niskan seudulla olevaa ruskeaa rasvaa. Tuloksia ei ole, mutta tämä on liian houkuttelevaa jättää väliin.

Koska uinti tuntuu polttavan rasvaa tehokkaasti, aion myös käydä aktiivisesti uimassa vähintään kolme kertaa viikossa. Kylmäaltistuksena se on vähän jäätävää vettä kevyempää, mutta noin termodynamiikan ensimmäisen peruslain mukaan sen pitäisi siirtää energiaa pois kehosta.

Kikka 2: Valkosipuliuute

Toinen Tim Ferrissiltä keksitty kikka on valkosipulin käyttäminen. Uutettu valkosipuli sisältää ainesosia, jotka hidastavat hiilihydraattien varastoitumista rasvaksi. Tämän lisäksi Ferriss suosittelee polikosanolia, vihreän teen flavonoideja ja ALA:ta. Näistä kahta jälkimmäistä popsin tästä eteenpäin lähes jatkuvasti.

Kikka 3: Toistuvat ateriat

Olen tähänkin asti käynyt työpäivinä lounaalla samassa paikassa syömässä wokkia lähes samoilla täytteillä kaksi-neljä kertaa viikossa. Nyt kasvatan määrän viiteen ja yksinkertaistan kotona syötäviä aterioita.

Kikka 4: Viljat ja potut pois

Vaikka olenkin suurimmaksi osaksi karppaushenkinen, olen viimeaikoina ryhtynyt makaronilaatikkoon ja pieniin annoksiin pottuja silloin tällöin. Tiukennan linjaa. Ainakaan ensimmäisellä ryhtikierroksella en erityisesti pyri ketoosiin, mutten panisi pahaksikaan. Niin ja hedelmät on täysin out.

Kikka 5: Maitotuotteet pois

En käytä hirveästi maitotuotteita muutenkaan, mutta nyt jää pois myös se pieni määrä kahvimaitoa ja juusto. Heraproteiini ei haittaa, mutta kokeillaan, jos maito aiheuttaa vaikkapa insuliiniresistenssiä.

Kikka 6: Vähemmän aerobista

Olen tähän mennessä pyöräillyt työmatkoja noin 100 kilometriä viikossa. Se saa jäädä hieman vähemmälle. Painoa on lähtenyt lähinnä lihaksista, vaikka jalkoihin onkin vähän voimaa tullutkin. Kehonkoostumusmittauksessa jalkojen ja käsien lihasmassa oli epäsuhdassa.

Kikka 7: Lihaskuntoa kolmesti viikossa

Yläkroppa on huonossa lihassa ja samoin keskivartalo. Ylläpidon vuoksi teen joko YAYOG:a tai Convict Conditionia useita kertoja viikossa. Harjoituksien jälkeen ei ole kovin pahassa jumissa eikä niiden myöskään pitäisi tuhlata hirveää määrää energiaa, joten ruokavaliossa näitä ei tarvitse ottaa huomioon, kunhan proteiini ylipäänsä riittää.

Kikka 8: Harharetkiä kävellen

Työmatkapyöräilyn vähetessä pitää huolehtia, etten vahingossa käytä hissejä tai kävele lyhyintä reittiä paikkojen välillä. Aiemman 70000 askelen sijaan pyrin 110000 askeleeseen viikossa. Tähän saattaa sisältyä vaikkapa seuraavalle bussipysäkille kävelemistä.

Kikka 9: Työt seisten

Satulatuolilla röhnöttämisen sijaan pyrin tekemään mahdollisimman paljon töitäni seisten. Tätä helpottaa ensi viikolla saapuva korkeammalle nouseva pöytä. Lisäksi kävelen työpäivän kuluessa ainakin kahden kahvitauon aikana portaat alas asti.

Kikka 10: Kuivatus

Koska tässä hommassa on rahaa kiinni, viimeisellä viikolla poistan niin paljon nestettä kuin pystyn. Kaadutaan ainakin saappaat jalassa, jos ei muuta.

Parempia mittoja

Käyn mittaamassa kehonkoostumuksen 6 viikon kuluttua edellisestä. Lisäksi otan omatoimisesti JP/3 rasvaprosenttimitat ja mittanauhan lukemat viikottain. Eipä tule dramaattisia yllätyksiä. Lisäksi seuraan päivittäisiä rasvaprosenttilukemia älypuntarista nyt, kun osaan siivota lukemista ylilyönnit pois.

Mitä vielä? Ai ruokaa?

Niin, ruokavalio on vielä päivä ennen ensimmäisen ryhtijakson alkua hieman mysteeri. Todennäköisesti noudatan Tim Ferrissin Slow Carb Dietiä, jossa syödään rajattua ruoka-ainevalikoimaa ja kerran viikossa on kunnon mättöpäivä. Yhden viikon olen todennäköisesti nesteravinnolla ja jos oikea hätä tulee, syön taas EasyDietiä ja tulen lähinnä vihaiseksi.

Tähän asti olen syönyt Leangainsin hengessä 8 tunnin ajan päivässä ja muun osan päivästä elänyt kahvilla ja vedellä. Kaloripitoisia juomia en ole muutenkaan aikoihin juonut, mutta niistä luopuisin viimeistään nyt.

Myöhempi elämä

Tämä projekti on tähän mennessä kestänyt 290 päivää ja sen jälkeen ajattelin jatkaa elämää vähän terveemmissä mitoissa. Tähän mennessä on lyöty lukkoon, että vuoden kuluttua loppupäivästä paino saa olla korkeintaan 5 kiloa enemmän kuin kampanjan lopussa. Vaikka en pääsisi tavoitteeseen ajassa, aion päästä sinne lopulta. Sen jälkeen varmaankin pudottelen rasvaprosenttia ja hyvin todennäköisesti juoksen Helsinki City Marathonin 2014.