Olen kokeillut viisi viikkoa You Are Your Own Gym perustason ohjelmaa. Tässä hieman kokemuksia.
Aloittaessani projektiani päätin, että ensimmäisenä muuttuu ruokavalio. Maaliskuussa liikunta tuli mukaan kuin itsestään. Siitä asti olen käynyt henkistä kamppailua keskimäärin samassa painossa. Herkuttelupuolella väliin mahtui wappu ja parin päivän etelänloma Oulussa. Jämähdin niin, ettei vaaka tai mittanauha huomannut enää muutosta. Kahden kuukauden kohdalla aloin todella turhautua ja kolmannen kohdalla alkoi usko mennä. Lisäsin liikuntaa ensin aloittamalla You Are Your Own Gym (YAYOG) ohjelman, sitten pyöräilemällä. Viimein tämän viikon alussa pääsin jälleen vauhtiin. Musertavinta on tietenkin, kun sekä vaaka että mittanauha lakkaavat näyttämästä kehitystä. Myös siksi oli hyvä löytää YAYOG. Siinä on tullut tulosta.
Lyhyesti kuvattuna YAYOG on kunto-ohjelma, joka perustuu ruumiinpainolla tehtäviin harjoitteisiin eli punnerruksiin, leukoihin, erilaisiin kyykkyihin ja coreliikkeisiin. Jossain vaiheessa ajattelin osana painokampanjaa tehdä Steve Peirsin punnerrus-, vatsa- ja kyykkyohjelmia, mutta ne olivat puuduttavan tylsiä ja sain niillä niskan jumiin ja pään kipeäksi. Taidan jännittää hartialihaksia kohtuuttomasti, jos toistoja tulee paljon. Olen näitä ohjelmia puoliväkisin yrittänyt aiemmin, mutta jättänyt ne puolitiehen viimeistään kolmannella viikolla.
Moni tuttu on aloittanut tuon punnerrusohjelman, mutten tunne ketään loppuun asti päässyttä. Mullapa on teoria: ehkä punnertaminen punnertamisen vuoksi on tylsää. Kehitys tekee puuhasta mielekästä ja sitä kieltämättä seuraa näiden ohjelmien orjallisesta seuraamisesta. Toisaalta noihin ohjelmiin sisältyy tavallaan lupaus siitä, että kuuden viikon kuluttua sopii odottaa tuloksia. Jo se, ettei kahden viikon välein tehtävän maksimitoistotestin vaatimaa lepoa ole laskettu mukaan, takaa pakan sekoamisen ja aikataulusta lipsahtamisen. Eipä auta myöskään saman lihasryhmän jatkuva rasittaminen. Parhaalla yritykselläni sain enemmän tuloksia tuplaamalla lepopäivät. Ainakaan minä en palaudu niin nopeasti, että tuo ohjelma olisi nollasta lähtien mahdollinen.
Lisäksi nuo kolme rinnakkaista treenitasoa tarkoittavat nollakuntoiselle möhömahalle lähes poikkeuksetta muutamaa lisäviikkoa, kun loppusuoritusta varten pitää käytännössä nousta läskitasolta ensin ihmistasolle ja sieltä loppukaneettina tuolle väitetylle sankariportaalle. Lopputuloksena on sankari, joka osaa tehdä sata punnerrusta, 200 vatsaa tai 200 kyykkyä. Tämä on kaikki myöhempien aikojen viisastelua. Alkuun minä pidin tuota luvattua toistomäärää hyvänä tavoitteena ja haasteena, mutta lupaus ja odotus eivät kohdanneet.
Tämä oli siis esimerkki ruumiinpainolla tehtävästä ohjelmasta, joka kuulostaa hyvältä, muttei lopulta onnistu motivoimaan loppuun asti. On annettu lupaus, mutta tulosta ei yleensä tulekaan. Toisaalta muutama hyvä puoli toteutui: ei tarvinnut lähteä mihinkään, ei tarvinnut maksaa kenellekään ja tuli vaikutettua useampaan lihasryhmään samalla kertaa. Näitä kolmea asiaa huomasin todella haluavani.
Vähän myöhemmin kohtasin You Are Your Own Gymin sattumalta. Vilkaisu kirjan sisälle Amazonissa riitti tilaukseen. Kirjassa on pitkät selostus siitä, miksi ruumiinpainolla tehtävät harjoitukset ovat parempia kuin salille tai lenkille meneminen. Näistä saa vapaasti olla montaa mieltä. Harjoitukset ja neljä kymmenen viikon ohjelmaa ovat kuitenkin pääasia. En ole täysin varma onko kirjan bravuuri käsillä seisoen tehty punnerrus vai ojentajapunnerrus jalat ilmassa. Aion pystyä kumpaankin. Kaikki neljä ohjelmaa lupaavat progressiivista kehitystä. Projektin ei ole tarkoituskaan tulla valmiiksi vaan elämäntavaksi. Harjoituskerrat kestävät noin puoli tuntia neljästi viikossa, joten lupaukset kehityksestä ovat ainakin ruhtinaallisia vaivaan nähden.
Samalta mieheltä on ilmestynyt myös naisille tarkoitettu kirja Body By You, jonka ostin kauniimmalle puoliskolle lahjaksi, DVD ja älypuhelinsovellus sekä Androidille että iOS:lle. Naisten versio sisältää suunnilleen samat liikkeet, mutta ohjelma on selkeästi yksinkertaisempi. Naiset ja tytöt, ostakaa poikien kirja. DVD:n ongelma on siinä, ettei kolmelle kiekolle mahdu yhtäkään kymmenen viikon ohjelmaa. Älypuhelimet sen sijaan ovat nykyaikaa ja tämä on ehkä paras sijoitus alle viidelle eurolle. Minulla on Android-versio. Se sisältää kuvat kaikista harjoituksista ja niiden vaiheista sekä vastaavat videot. Sillä voi myös rakentaa oman ohjelman tai suorittaa kirjan kymmenen viikon ohjelmia. Harjoituksen aikana se kertoo liikkeet ja niiden toistomäärät sekä lepoajat. Lisäksi se pitää kirjaa suoritetuista toistoista. Itse pitää toki merkitä, jos ei pysty ihan kaikkiin tai vahingossa tekee liikaa. Kirjasta on olemassa kuolleesta puusta valmistettu versio ja vastaava Kindlelle. Digitaalinen versio ei ole aivan yhtä hyvä, koska kuvat lomittuvat tekstin kanssa vähän miten sattuvat.
Olen nyt tehnyt perustason harjoituksia viisi viikkoa. Kolme ensimmäistä viikkoa pysyin hyvin aikataulussa ja kuten kirjassa luvattiin, yksi harjoitus tuli suoritettua hotellihuoneessa. Sen lisäksi, ettei kunto-ohjelmaa varten tarvitse mennä mihinkään, sitä ei pääse enää pakoon. Toisaalta joskus puoli tuntia on liikaa. Siksi neljäs viikko lykkääntyi yhtä harjoitusta lukuunottamatta viidenteen. Onneksi kolmannesta viikosta kuudenteen ohjelma on nelijakoinen eli tein suosituksista huolimatta kolme harjoitusta samana päivänä. Puolivahingossa tällä viikolla on tullut tehtyä kahdeksan päivän edestä harjoituksia. Muulle urheilulle ei ehkä olisi sijaa, mutta toisin kuin yhden liikkeen mielettömän toistamisen sijaan lihakset ehtivät levätä välissä, ennen kuin aivan samaa sarjaa tarvitaan uudelleen. Viidennen ja kuudennen viikon ensimmäinen päivä ovat identtiset ja huolimatta siitä, että tein sen keskiviikkona ja lauantaina, sain tehtyä toisella kerralla nekin toistot, jotka ensimmäisellä kerralla olivat liikaa.
Kaksi ensimmäistä viikkoa koostuivat tikapuuharjoituksista, joissa toistoja tehdään ensiksi yksi, sitten kaksi ja niin edelleen, kunnes seuraavaa sarjaa ei enää pystyisi ja aletaan tulla takaisin alas yksi toisto kerrallaan. Seuraavat kaksi viikkoa ovat intervalleja, joissa tehdään kutakin liikettä kolme sarjaa kolmen minuutin välein. Seuraavat kaksi viikkoa tehdään supersettejä. Seuraavat neljä viikkoa ovat vähän mitä sattuu, jottei keho ehdi tottumaan. En malta odottaa.
Olen tähän mennessä oppinut progressiivisuudesta enemmän kuin aiemmin. Neljä viikkoa sitten punnerrukset kädet tuolilla tuntuivat haasteelta pitkinä sarjoina. Tällä viikolla käsien sijaan jalat ovat tuolilla ja olen vakuuttunut, ettei tämä jää tähän. Jos sali ei kiinnosta, kannattaa kokeilla.